Hoeveel kefir mag ik dagelijks drinken?

Hoeveel melkkefir per dag drinken?

Als je pas start met het drinken van kefir, drink dan best kleine hoeveelheden. Uiteindelijk kan je zoveel kefir drinken als je dit zelf wenst, als het maar redelijk blijft. Vraag jezelf af hoeveel melk je normaal drinkt in één dag. Een gebruikelijke hoeveelheid is ongeveer 1 tot 3 kopjes per dag. De sleutel is een juiste balans te vinden om tot een goede gezondheid te komen. Sommige mensen hebben moeite met de zure aard, het koolzuurgas of de kleine hoeveelheid alcohol. Het is verstandig te starten met kleine hoeveelheden kefir om het drinken te spreiden over de dag. Begin met 1/4 kopje per dag (u kunt dit zelfs mengen met vers fruit of vruchtensap), daarna geleidelijk verhogen tot 1/2 kopje per dag. De meeste mensen vinden dat het helpt om uw kefir te drinken na de maaltijd.  Na een week of twee, probeert u geleidelijk het drinkgedrag te verhogen tot op een punt waarop u voelt of wenst niet meer te willen consumeren. U hoeft natuurlijk niet constant kefir te drinken, u kan ook rustpauzes inlassen of u voor langere tijd volledig onthouden in het drinken van kefir. Laat je lichaam spreken.

Melkkefir yoghurtbloempjes


Is kefir gezond?

Voor zij die lijden aan candidiasis (= een schimmelinfectie (mycose)) en de eerste kefir gaan drinken, kunnen in sommige gevallen bij het drinken van zelfs minder dan een vierde kopje kefir, symptomen van misselijkheid, buikpijn of winderigheid optreden. Het kan zijn dat deze symptomen na verloop van tijd verminderen of stoppen. Daarom probeer na 24 uur opnieuw een 1/4 kopje kefir te drinken en evalueer na een bepaalde periode of de symptomen verminderen. Kefir kan mensen helpen die lijden candida en lactose-intolerantie.

Kefir is een uitstekende bron van veel voedingsstoffen


Kefir is een gefermenteerde drank die traditioneel wordt gemaakt met koe- of geitenmelk. Het wordt gemaakt met melk en kefirkorrels. Dit zijn geen echte korrels, maar eerder korrelachtige kolonies van gist- en melkzuurbacteriën die op bloemkool lijken. De micro-organismen in de kefirkorrels vermenigvuldigen zich en fermenteren de suikers in de melk gedurende ongeveer 24 uur, waardoor het wordt omgezet in kefir. De kefirkorrels worden vervolgens uit de vloeistof verwijderd en kunnen opnieuw worden gebruikt. Met andere woorden, kefir is de drank, maar kefirkorrels zijn de startercultuur die wordt gebruikt om het te maken. Kefir wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in delen van Oost-Europa en Zuidwest-Azië. 


Kefir bevat tal van actieve stoffen, zoals organische zuren en peptiden, die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen ervan. Kefir zonder zuivel kan worden gemaakt met kokoswater, kokosmelk of andere zoete vloeistoffen. Kefir is een gefermenteerde melkdrank gemaakt van kefirkorrels. Het bevat veel calcium, eiwitten en B-vitamines.

Kefir is een beter probioticum dan yoghurt

Wanneer sommige micro-organismen worden geconsumeerd, kunnen ze een positieve invloed hebben op de gezondheid. Deze micro-organismen, bekend als probiotica, kunnen op verschillende manieren een positieve invloed hebben op de gezondheid, waaronder de spijsvertering, gewichtsbeheersing en geestelijke gezondheid. Hoewel yoghurt het meest bekende probiotische voedsel in het westerse dieet is, is kefir een veel krachtigere probiotica. Kefirkorrels kunnen tot 60 verschillende bacterie- en giststammen bevatten, waardoor ze een zeer rijke en diverse probiotische bronnen, hoewel de diversiteit kan variëren. Andere gefermenteerde zuivelproducten bevatten geen gist en zijn gemaakt van veel minder stammen.

Kefir bevat antibacteriële eigenschappen

Kefir bevat probiotica waarvan wordt gedacht dat ze beschermen tegen infecties. Dit omvat het kefir-specifieke probiotische Lactobacillus kefiri. In onderzoeken is aangetoond dat dit probioticum de groei van verschillende schadelijke bacteriën remt, waaronder Salmonella, Helicobacter pylori en E. coli. Kefiran, een soort koolhydraat dat in kefir wordt aangetroffen, is ook antibacterieel. Kefir bevat zowel het probiotische Lactobacillus kefiri als kefiran, die beide beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Kefir heeft het potentieel om de botgezondheid te verbeteren en het risico op osteoporose te verminderen. Osteoporose wordt gekenmerkt door verslechtering van het botweefsel en is een groot probleem in westerse landen. Het komt vooral veel voor bij oudere mensen en verhoogt het risico op fracturen aanzienlijk. Een van de meest effectieve manieren om de botgezondheid te verbeteren en de progressie van osteoporose te vertragen, is door voldoende calcium te consumeren. Volle melkkefir bevat niet alleen calcium, maar ook vitamine K2, wat essentieel is voor de calciumstofwisseling.

Kefir bevat bijvoorbeeld probiotica die kunnen helpen de balans van vriendelijke bacteriën in je darm te herstellen. Dit is de reden waarom ze zo effectief zijn bij de behandeling van verschillende soorten diarree. Bovendien suggereert een grote hoeveelheid bewijs dat probiotische voedingsmiddelen kunnen helpen bij verschillende spijsverteringsproblemen.

Kefir heeft een laag lactosegehalte

Lactose is een natuurlijke suiker die voorkomt in zuivelproducten. Sommige mensen, vooral volwassenen, zijn niet in staat om lactose goed af te breken en te verteren. Lactose-intolerantie is de medische term voor deze aandoening. Melkzuurbacteriën in gefermenteerde zuivelproducten, zoals kefir en yoghurt, zetten lactose om in melkzuur, waardoor deze voedingsmiddelen veel minder lactose bevatten dan melk. Ze bevatten ook enzymen die kunnen helpen bij de verdere afbraak van lactose. Als gevolg hiervan wordt kefir, in vergelijking met gewone melk, over het algemeen goed verdragen door mensen met lactose-intolerantie. Onthoud dat je lactosevrije kefir kunt maken door kokoswater, vruchtensap of een andere niet-zuiveldrank te gebruiken.

Kefir thuis maken is eenvoudig

Als je zich zorgen maakt over de kwaliteit van in de winkel gekochte kefir, kunt je deze eenvoudig thuis zelf maken. Kefir, in combinatie met vers fruit, maakt een gezond en verrukkelijk dessert. Kefirkorrels zijn te vinden in sommige natuurvoedingswinkels, supermarkten en online. Er zijn veel blogberichten en video's die leren hoe je kefir kunt maken, maar het proces is heel eenvoudig. Kefirkorrels zijn hier te koop.

Conclusie

Kefir is een gezond, gefermenteerd voedsel met een consistentie die vergelijkbaar is met drinkyoghurt. Dit product wordt traditioneel gemaakt van dierlijke melk, maar er zijn ook tal van niet-zuivelproducten beschikbaar. Studies suggereren dat het je immuunsysteem stimuleert, helpt bij spijsverteringsproblemen, de gezondheid van de botten verbetert. Ga vandaag nog aan de slag met kefir om het meeste uit deze smakelijke, zure drank te halen.

Levende biologische kefirkorrels nu op voorraad. Bespaar geld en maak thuis melkkefir met onze herbruikbare biologische kefirculturen. Bekijk waarom we nummer één zijn voor Kefir Benelux. Koop hier het kefirplantje, tijdelijk met gratis verzending.