Welke melk gebruiken voor het maken van melkkefir?

Melkkefir maken - welke melk gebruiken?

De kenmerken van melkkefir kan variëren, afhankelijk van welke welk er gebruikt wordt tijdens het proces. Melk afkomstig van verschillende dieren en melk verwerkt op verschillende manieren kan leiden tot verschillen in dikte en structuur van de kefirdrank.

Bij de meeste melksoorten zullen de kefirkorrels goed gedijen, maar er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden.


Dierlijke melksoorten:
  • Koemelk is de meest populaire keuze. Met koemelk produceert men een dikke, gladde melkkefir. 
  • Geitenmelk wordt steeds populairder. De structuur van geitenmelk verschilt van koemelk en resulteert in een dunnere afgewerkte kefir dan koemelk. Geitenmelk bevat minder zout en cholesterol dan koemelk. 
  • Schapenmelk is zoeter dan koemelk en bevat meer eiwit, waardoor men een dikkere, romige kefir krijgt.

Opgelet: Rauwe melk kan namelijk ziekteverwekkers bevatten. Zowel melk van schijnbaar gezonde als van zieke dieren kan besmet zijn. Melk kan ook tijdens het collecteren of de bewaring vanuit de omgeving besmet worden. Rauwe melk eerst verhitten tot het kookpunt alvorens rauwe melk te gebruiken.





Pasteurisatie van melk:
  • Gepasteuriseerde melk wordt verwarmd tot 72°C gedurende 30 tot 40 seconden en onmiddellijk afgekoeld voor opslag en transport. Gepasteuriseerde melk wordt het meest gebruikt voor het maken van melkkefir en wordt aanbevolen voor het hydrateren van de melkkefirkorrels.
  • UHT-melk (de afkorting UHT staat voor ultrahoge temperatuur) is het kortstondig verhitten op zeer hoge temperatuur. Door deze speciale behandeling blijft de smaak van de melk beter behouden dan bij een langzamere sterilisatie op een gematigde temperatuur. De melk kan ook buiten de koelkast worden bewaard als hij onaangebroken blijft. Door deze eigenschappen is UHT-sterilisatie de meest gebruikte manier om melk langdurig te bewaren.
  • Rauwe melk mag worden ook gebruikt worden, alvorens rauwe melk te gebruiken raden wij aan de melk te verhitten tot boven de 100°C om zo mogelijke ziekteverwekkers te doden.
  • Gesteriliseerde melk wordt verhit tot boven 100°C. Hierbij worden bacteriën gedood, maar ook de smaak wordt aangetast en een aantal vitamines wordt (gedeeltelijk) afgebroken. Gesteriliseerde melk kan buiten de koelkast worden bewaard, mits onaangebroken.

Vetgehalte in melk: 

Melkkefir gemaakt met een verlaagd vetgehalte zal dunner zijn dan melkkefir gemaakt met volle melk.

Plantaardige melksoorten:

Plantaardige melksoorten zijn een goede vervangers van melk voor lactose-intolerante mensen.

Melkkefir kan ook gemaakt worden van kokos, amandelen of walnotenmelk. Ik beveel deze zuivelvrije melkkefir aan, als u alle voordelen van kefir wil zonder de zuivel. 

Opgelet: Melkkefirkorrels hebben dierlijke melk nodig om te kunnen overleven Bij kweken met plantaardige melk is het belangrijk om de kefirkorrels in dierlijke melk te laten revitaliseren. We raden daarom aan om de melkkefirkorrels om de paar dagen een revitalisering periode in te lassen. Plaats ze gewoon in dierlijke melk voor 24 uur. Zodra het kweekproces is voltooid. 

Kefir Yoghurtplantje Bestellen

Levende biologische kefirkorrels nu op voorraad. Bespaar geld en maak thuis melkkefir met onze herbruikbare biologische kefirculturen. Bekijk waarom we nummer één zijn voor Kefir Benelux. Koop hier het kefirplantje, tijdelijk met gratis verzending.


Beschrijving: dit zijn hele gezonde melkkefirkorrels, en je krijgt er een te volle eetlepel van.

Je kunt één kopje kefir per dag maken.

Dit is de gezondste optie om de gezondheid en flora van uw maag te herstellen. Dit is de gezondste optie om de meeste enzymen en nuttige bacteriën binnen te krijgen, aangezien er biljoenen van in melkkefir zitten. Onze gezondheid begint bij een functionele spijsvertering.

Ik gebruik deze melkkefir om te drinken (gewoon, zoals karnemelk), smoothies (met fruit), koekjes te maken, kaas te maken (zoals een ricotta/geitenkaas).

Genieten maar!