Zelf kefirkaas of kwark maken ?

Kaas maken met kefir

Wat heb je nodig:
  • melkkefir
  • geweven kaasdoek of theedoek 
Leg de kaasdoek in een zeef boven een kom en giet de melkkefir in de kaasdoek. Vervolgens zal de wei (geelachtig vloeistof) door de kaasdoek druppelen. Om het proces van het druppelen te versnellen, kan je de kaasdoek dichtdraaien en lichtjes uitpersen of plaats eventueel een gewicht (niet te zwaar) boven op de gesloten kaasdoek. Zet het geheel in de koelkast. Na 12 tot 24 uur zal het druipen gestopt zijn, de wei is nu gescheiden van de kefir. De kaasdoek bevat nu de zelfgemaakte kefirkaas, de kefirkaas is meestal brokkelig. De vloeistof (of wei) in de kom kan u tevens gebruiken om de voedingswaarde van vruchtensap te verhogen. De wei bevat belangrijke vitaminen, mineralen en eiwitten. U kan de wei ook rechtstreeks drinken zonder toevoeging. Verder kan u de wei ook gebruiken als kookvocht voor het koken van pasta, aardappelen en groenten.

Kefirkaas

De wei