Zelf melkkefir maken met het kefirplantje

Waar melkkefirkorrels kopen of gratis verkrijgen?

  1. Koop het kefirplantje of de kefirkorrels in de reformwinkel of online. Ze zijn relatief goedkoop, een kleine hoeveelheid kefirkorrels kost ongeveer €12. Koop ze beter in kleine hoeveelheden, de kefirkorrels groeien snel, uiteindelijk zal je een deel van de kefirkorrels moeten weggooien of weggeven.
  2. Vraag rond in uw buurt of vrienden, kennissen. Iemand is waarschijnlijk al thuis bezig met het maken van kefir, en zij zullen u een graag wat kefir geven.

Tips voor de eerste ingebruikname van kefirkorrels

Yoghurtplantje
Melkkefirkorrels - het kefirplantje
  • Bij het verwerven van uw eerste kefirkorrels, kan je de kefirkorrels best afspoelen met melk of koud water.
  • Gebruik nooit metalen gebruiksvoorwerpen, zoals lepels of pollepels. Gebruik alleen plastic gebruiksvoorwerpen. Houten gebruiksvoorwerpen is ook niet aangeraden, want deze kunnen vreemde bacteriën opslaan. Vreemde bacteriën kunnen de werking van de kefirkorrels verstoren of zelf doden. Of als je toch houten voorwerpen wenst te gebruiken, gebruik de voorwerpen enkel voor kefir te maken. Zeker opletten met vreemde bacteriën afkomstig van andere culturen zoals yoghurt, kombucha, viili, ... Zij kunnen de bacteriën van de kefir kruisbesmetten. Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere.
  • Voor zover het maken van de kefir zelf aangaat, is de perfecte verhouding melk op kefirkorrels niet beschreven. Echter, de verhouding kan gaan van 8 tot zelfs 20 delen melk over 1 deel kefirkorrels.
  • Het gebruik van biologische melk is aanbevolen. De kefirkorrels voeden zich met de lactose aanwezig in de melk, dus je kan ook andere soorten melk gebruiken, zolang de melk maar lactose bevat, dan kunnen de kefirkorrels overleven. Natuurlijk als je enkel magere melk gebruikt, zullen de kefirkorrels minder voeding krijgen. De kefirkorrels hebben het liefst volle melk. Zorg steeds voor voldoende voeding, je zal pas merken als het te laat is dat de kefirkorrels niet werken t.g.v. ondervoeding.
  • Je kan de pot met een deksel of luchtdoorlatende doek afsluiten tegen stof en insecten.
  • Plaats de pot weg bij kamertemperatuur, tijdens het maken van de kefir. Vergeet niet dat de gisten en de bacteriën warmte nodig hebben om de melk te fermenteren. De beste manier om de kefirkorrels actief en levend te houden is ze voldoende en regelmatig melk te geven.
  • Indien je voor een tijdje wenst te stoppen met het maken van kefir. Dan kan je de kefirkorrels best bewaren in de koelkast, plaats de melkkefirkorrels op wat melk.
Met deze belangrijke tips over het maken van melkkefir kan je zeker een goede start nemen