Wat is melkkefir?

Wat is melkkefir?

Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct vergelijkbaar met yoghurt, die zijn oorsprong vind in Rusland. Deze pittige, romige melkdrank wordt soms aangeduid als de "champagne van de melk" vanwege zijn bruisende eigenschappen. Het natuurlijke koolzuur geeft kefir een licht, schuimige, romige textuur, zelfs wanneer kefir gemaakt wordt met magere melk.

De vermoedelijke oorsprong van melkkefir ligt in de Kaukasus, Rusland

Hoe wordt melkkefir gemaakt?

Melkkefir kan gemaakt worden met melkkefirkorrels of kefir ferment. De kefir culturen bestaan uit een mengsel van bacteriën en gisten die toegevoegd worden aan de melk. Deze unieke mix van bacteriën en gisten geven kefir zijn aparte smaak en textuur. De culturen voor kefir worden vaak aangeduid als "kefirkorrels" ze zien eruit als kleine, klonterige korrels en lijken op kleine bloemkolen.

De bacteriën Lactobacillus caucasicus fermenteert lactose in de melk in melkzuur, dewelke een scherpe smaak geeft. Saccharomyces kefir en Torula kefir zijn twee gisten die aanwezig zijn in kefir, zij fermenteren de lactose in een kleine hoeveelheid alcohol en kooldioxide, die verantwoordelijk is voor de carbonisatie.

Omdat kefir een versproduct is met levende culturen, moet de kefirdrank bewaard worden in de koelkast.

Kefir kan ook gemaakt worden met zonder zuivel, zoals amandel of sojamelk. Deze zuivelvrije kefir wordt gemaakt met dezelfde bacteriële en gist culturen en bieden dezelfde probiotische voordelen, waardoor ze een uitstekend alternatief kunnen zijn voor de veganistische consument.

melkkefir
Melkkefir

Wat zijn de verschillen tussen yoghurt en kefir?

Yoghurt en kefir verschillen, afhankelijk van het type gebruikte culturen om de melk te fermenteren. Yoghurt gebruikt alleen bacteriën, vooral Lactobacillus species, terwijl kefir gebruikt zowel bacteriën en gist. Hoewel yoghurt kan variëren in structuur van een dikke vloeistof naar een half vaste, geleiachtige consistentie, is kefir voornamelijk vloeibaar.

Kefir wordt meestal geconsumeerd als een koud drankje. De meeste mensen consumeren kefir vanwege de aangename smaak en textuur, maar sommigen vinden dat het hen helpt bij de vertering en bij maagklachten. Kefir kan ook worden gemengd in smoothies, uitgegoten over ontbijtgranen, muesli of gebruikt in gebakken goederen.

De Kefirdrank kan worden gevonden in de meeste Bio shops, natuurwinkels of dieetwinkels in de gekoelde zuivel sectie. De kefirkorrels zelf, meestal geleverd in startsets en worden te koop aangeboden in gespecialiseerde winkels of online. Deze kits bieden de kefir culturen "kefirkorrels" aan en beschikken over instructies over hoe u uw melk veilig te laten fermenteren.

Waarom melkkefir drinken?

Melkkefir is licht verteerbaar en levert nuttige bacteriën, gisten, vitamines, mineralen en complete eiwitten. Het is gemakkelijk en veilig om dagelijks thuis te maken en de kefircultuur groeit snel. Een enkele aankoop van melkkefirkorrels bij ons kan u voorzien van een onbeperkte voorraad melkkefir.

Je vindt online veel gezondheidsclaims over het drinken van melkkefir. Sommige met, en veel zonder wetenschappelijke onderbouwing. We willen hier geen gezondheidsclaims doen voor het drinken van melkkefir. Als je onze kefirwinkel hebt gevonden, heb je waarschijnlijk al wat onderzoek gedaan en besloten om zelf melkkefir te gaan drinken. Het enige wat we je kunnen vertellen is dat iedereen hier al een tijdje dagelijks melkkefir drinkt, en we voelen ons er allemaal veel beter door!

Waar kefirplantje kopen?

Levende biologische kefirkorrels nu op voorraad. Bespaar geld en maak thuis melkkefir met onze herbruikbare biologische kefirculturen. Bekijk waarom we nummer één zijn voor Kefir Benelux. Koop hier het kefirplantje, tijdelijk met gratis verzending.

Kefir is een gefermenteerde en gekweekte melkdrank. Qua smaak lijkt het erg op een yoghurtdrankje. Wat Kefir zo geweldig maakt om bij de hand te hebben, is dat het voedzaam is. Het bevat veel B-vitamines, kalium, calcium en eiwitten. Om nog maar te zwijgen over het feit dat probiotica, net als yoghurt, belangrijk zijn. Ze helpen de verhouding tussen gezonde bacteriën in uw maag-darmkanaal te verbeteren. Hoewel je zuivelmelk kunt gebruiken om Kefir te produceren, kun je ook kiezen voor niet-zuivelproducten zoals kokosmelk, wat een heerlijke zachte Kefir maakt.

Meestal fermenteert kefir bij kamertemperatuur. In de winter kan het echter te koud zijn om goed te verwarmen. De geproduceerde melk is romig en scherp, maar Kefir is anders omdat het een stuk dunner is dan yoghurt. Dus, wat heb je nodig om de beste melkkefir te maken? Kefirkorrels zijn de sleutel. Wij verbouwen onze eigen kefirkorrels met biologische melk. Het is een dagelijkse beproeving om ze melk te geven zodat ze groeien en zich vermenigvuldigen.