Praktische tips voor toebereiding van Komboecha drank

Tips :

  • Gebruik schone materialen. Maak de bokaal goed schoon met heet water. Hygiëne is in alle omstandigheden zeer belangrijk. Dus was uw handen en gebruiksvoorwerpen grondig alvorens men begint met de bereiding.
  • Vervang deels de suiker v/h mengsel door een gelijke hoeveelheid honing of druivensuiker (glucose).
  • Als je kraantjeswater gebruikt, best eerst 10 minuten onafgedekt laten koken. Alle bacteriën worden gedood en het chloor verdampt.
  • Als je de moederzwam wenst af te spoelen of schoon te maken doe je dit best met de Komboecha drank zelf of zie vorige tip. Dus niet rechtstreeks spoelen onder de kraan.
  • Drinkklare Komboecha heeft een pH van 4 - 2.5. De pH-waarde kan je controleren met pH-strips.
  • Zet een glas op de moederzwam, zo voorkom je dat deze gaat boven drijven.
  • Gaten in de Komboechazwam heeft geen invloed om de werking of duid ook niet op een probleem.
  • De dochterzwam heeft een gelijke werking aan die van de moederzwam.
  • Het is mogelijk met de drinkklare Komboecha een nieuwe bereiding te beginnen (dus zonder moederzwam). 
  • De drank moet wat zurig smaken. Voeg wat vruchtensap toe om de drank minder zuur te maken.
  • Sluit de bokaal nooit hermetisch af, de komboecha heeft namelijk zuurstof nodig.
  • Vermijd vochtige plaatsen (bad, onder de wasbak, garage,…) en rook van sigaretten dit werkt schimmelvorming in de hand. Als je het kan verdragen, kan je drinkklare Komboecha best drinken op nuchtere maag. 
Komboechazwam
Komboecha