Samenstelling van melkkefir

Wat is de samenstelling van kefir ?

Melkkefirkorrels zijn een combinatie van levende bacteriën en gisten die bestaan ​​in een symbiotische matrix op een oppervlak van een complex polysaccharide met een caseïne kern. Kefirstammen kunnen variëren, afhankelijk van waar zij gekweekt zijn, waardoor een zeer variabele gemeenschap van melkzuurbacteriën en gisten.

Hieronder vind u een lijst van de specifieke set van actieve bacteriën en gist in het algemeen bekend waaruit de melk kefircultuur bestaat. De genoemde stammen kunnen vele ondersoorten en varianten omvatten. Het totale aantal stammen van bacteriën en gisten in een kefircultuur kan in de honderden lopen!

Let op: deze lijst is alleen voor algemene informatiedoeleinden. Wij testen geen individuele batches melk kefirkorrels voor gist en bacteriën, daarom kunnen wij geen garanties bieden over de exacte probiotische samenstelling van een bepaalde set van melk kefirkorrels op onze website verkocht.

Bestanddelen van kefir :
  • Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten
  • Fermentatie producten: koolstofdioxide, ethanol (alcohol)
  • Voedingsstoffen: eiwitten uit melk, polysaccharide
  • Vitaminen of provitaminen: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine D, vitamine K2, foliumzuur, nicotinezuur
  • Mineralen: calcium, ijzer, jodium
  • Water

Bacteriën :

  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus brevis
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis
  • Lactobacillus helveticus
  • Lactobacillus kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
  • Lactobacillus kefiri
  • Lactobacillus paracasei subsp. paracasei
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus sake
  • Lactococcus lactis subsp. cremoris
  • Lactococcus lactis subsp. lactis
  • Lactococcus lactis
  • Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
  • Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum
  • Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides
  • Pseudomonas
  • Pseudomonas fluorescens
  • Pseudomonas putida
  • Streptococcus thermophilus 


Gisten :
  • Kazachstania unispora
  • Kazachstania exigua
  • Kazachstania exigua
  • Kluyveromyces siamensis
  • Kluyveromyces lactis
  • Kluyveromyces marxianus
  • Saccharomyces cerevisiae
  • Saccharomyces martiniae
  • Saccharomyces unisporus




bronnen : 

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3716650/
  • http://books.google.be/books?id=gpcXqE-j6gEC&pg=PA90&lpg=PA90&dq=milk+kefir+grain+bacteria+study&source=bl&ots=i26QdyXrbB&sig=jUzcISUnsX87D5nCrZRv-MLbsMk&hl=nl&sa=X&ei=9IzsUvuuCOOc0QXo8oHgBA&ved=0CHMQ6AEwBg